Arta de a face cadouri

Există nenumărate motive de a dărui. În tot acest ritual ar trebui să se țină cont, însă, de un aspect important și anume: arta de a face cadouri.

Facem cadouri de sărbători. Sau cadourile noastre reușesc să transforme o zi obișnuită a persoanei dragi într-o sărbătoare. Așa sau altfel, a dărui e mai mult decât a cumpăra un obiect și a-l livra destinatarului. Experții în politețe vorbesc despre arta de a face cadouri, punctând că aceasta, la fel ca orice alt tip de artă, își are regulile sale scrise și nescrise.

Află tot ce trebuie să știi despre arta de a face cadouri persoanei iubite și bucură-te de întregul proces.

Arta de a face cadouri: o perspectivă științifică

Psihologii susțin că a dărui este o modalitate prin care ne exteriorizăm sentimentele. Cu cât relația dintre două persoane devine mai apropiată, cu atât cadourile își fac mai simțită prezența. Important însă, ca în orice artă, este capacitatea de a păstra un anumit echilibru.

La începutul secolului XXI, Huang și Yu au explorat rolul cadourilor în dezvoltarea și menținerea unei relații de-a lungul timpului. Cei doi au constatat că frecvența și tipul cadourilor oferite ar putea avea atât efecte pozitive cât și negative asupra unei relații. Mai exact, atunci când darurile au fost oferite moderat și echilibrat, ele au fost percepute pozitiv atât de cel care le-a oferit, cât și de destinatar. Astfel, ele au contribuit la asigurarea succesului relației. Dimpotrivă, atunci când darurile au fost făcute prea des sau prea rar, acest fapt a dus la apariția unor sentimente de anxietate și nesiguranță, afectând relația.

În același context, tipul darului oferit s-a dovedit a fi important. A da din start daruri masive și/sau costisitoare poate fi un gest interpretat greșit.

Prin urmare, regula numărul unu în arta de a face cadouri, este de a păstra echilibrul, legat de frecvența darurilor. Iar regula numărul doi – dimensiunea fizică și materială a darului trebuie să fie direct proporțională cu vechimea relației. Practic, asta înseamnă, că într-o relație solidă, de ani de zile, un set de bijuterii Iris Boutique va aduce bucurie. Într-o relație care e abia la început, cu o ocazie de specială, mai potrivită ar fi un dar mic dar prerțios, precum această brățară Iris Boutique, capabilă să aducă la fel de multă bucurie, fără a crea o stare de disconfort.

Arta de a face cadouri: o perspectivă deontologică

Deși nu vom găsi în nomenclatorul oficial meseria de “aducător de cadouri”, cel care dăruiește practică de fapt o artă și, implicit, o meserie. Iar orice job trebuie îndeplinit cu grijă, ținând cont de anumite reguli deontologice. Dintre acestea, cea mai importantă este legată de timpul investit în căutarea și pregătirea darului.

Gradul de respect și sentimentele unei persoane față de o alta pot fi ușor intuite, măsurând timpul investit în căutarea cadoului perfect. De obicei, specialiștii ne sfătuiesc să căutăm un dar până când putem spune “Wow, m-a făcut să mă gândesc la tine”. Acest fapt implică atât cunoașterea preferințelor și gusturilor destinatarului, cât și un proces îndelungat de căutare minuțioasă.

Internetul poate facilita totul, mai ales atunci când ne orientăm spre magazine online, ca Iris Boutique, unde știm că putem găsi ceva pe placul persoanei dragi. În acest caz – de la haine de blană, până la inele, coliere  sau alte bijuterii și accesorii. Chiar și așa, respectul și timpul investit poate fi materializat prin intermediul unor detalii simple. Un ambalaj personalizat, o panglică în culorile preferate ale destinatarului sau un mesaj, scris de mână.

 


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*