Care sunt cauzele vârfurilor despicate și cum le putem preveni?

Părul strălucitor și mătăsos este perceput ca un păr sănătos. În schimb, părul casant și deteriorat poate fi un semn al utilizării excesive de substanțe și tratamente chimice sau un semn al periajului agresiv.

De asemenea, părul deteriorat și vârfurile despicate pot fi consecințe ale geneticii sau ale unor probleme interne, cum ar fi carențe de vitamine sau deficiențe de alți nutrienți. Despicarea vârfurilor poate fi prevenită, dar este important să înțelegeți întâi de toate care este cauza despicării.

Structura părului

Structura părului este formată din trei straturi, și anume cuticula, cortexul și medulla. Cuticula este stratul superior și este compus din mici celule care se suprapun, așa cum sunt șindrilele de acoperiș sau solzii de pește. Acest strat transparent servește drept protector pentru celelalte straturi.

Cortexul este stratul mijlociu și componenta principală a părului care conține keratină și acizi grași care oferă părului elasticitate și rezistență. Cortexul conține, de asemenea, un pigment care conferă părului culoarea naturală.

Medulla este stratul interior și conține mai multe keratine, acizi grași și pigmenți. Acest nucleu este observabil doar în firul de păr mai gros.

Care sunt cauzele despicării vârfurilor? 

Vârfurile despicate apar ca răspuns la tratamente chimice excesive sau repetate, obiceiuri neadecvate de îngrijire și diverse expuneri la mediu care pot duce la deteriorarea progresivă a părului. După astfel de acțiuni repetate, stratul exterior de protecție al părului, cuticula, nu mai poate să își menține funcția protectoare.

Pierderea acestui strat face ca restul firului de păr să fie mai susceptibil la deteriorarea și ruperea ulterioară, ducând la apariția vârfurilor despicate. Cele mai frecvente cauze ale vârfurilor despicate includ daunele fizice, excesul de căldură aplicat părului și utilizarea substanțelor chimice.

  • Căldura. Utilizarea uscătoarelor de păr, a periilor termice, a plăcilor de îndreptare, a ondulatoarelor și a altor instrumente de producere a căldurii reprezintă tratamente termice folosite pentru a stiliza părul. Aceste tratamente termice sunt eficiente în schimbarea temporară a formei părului sau accelerarea procesului de uscare, dar adesea provoacă deteriorarea părului, ceea ce duce la apariția vârfurilor despicate. Atunci când căldura este aplicată direct pe păr prin intermediul unei plăci sau indirect prin intermediul uscătorului, se elimină apa reținută în interiorul părului și se deteriorează cuticula. În lipsa hidratării corespunzătoare, cuticula devine fragilă și susceptibilă la despicare. Procesul de deteriorare este accelerat prin expuneri termice continue și extreme.
  • Daune fizice. Atunci când părul este ud, se poate întinde în mod natural până la 30% fără deteriorare. Cu toate acestea, dacă este întins peste 30%, poate avea loc o deteriorare ireversibilă și fracturarea părului. De exemplu, periajul agresiv atunci când părul este umed poate duce la o întindere suplimentară și, în consecință, la ruperea părului. Periajul părului atunci când este uscat poate duce, de asemenea, la formarea de vârfuri despicate.
  • Daune chimice. Vopseaua de păr artificială și prelucrarea chimică a părului sunt procese chimice comune care deteriorează părul. Utilizarea vopselelor chimice, a agenților de înălbire, a altor soluții de păr și a soluțiilor de permeabilitate conduc la deteriorarea progresivă a părului. Unele substanțe chimice sunt folosite pentru a schimba forma părului de la drept la creț sau de la creț la drept. Pentru ca acest proces să apară, legăturile disulfidice care dau părului structura sa naturală trebuie rupte. Legăturile disulfidice sunt responsabile atât pentru forma cât și pentru rezistența părului. Când acestea sunt rupte, puterea părului este slăbită. În mod similar, atunci când se schimbă culoarea părului, substanțele chimice trebuie să penetreze cortexul, stratul intermediar. Înainte de a ajunge la cortex, vopseaua trebuie să treacă prin stratul exterior al părului, adică prin cuticulă. Are loc astfel deteriorarea cuticulei și apariția vârfurilor despicate.
  • Expunerea la razele ultraviolete. Supraexpunerea la radiațiile ultraviolete ale soarelui poate provoca atât deteriorarea fizică cât și chimică a părului. Radiațiile UV determină părul să-și piardă culoarea sa naturală și să devină hipopigmentat. Acesta este motivul pentru care vara părul se deschide la culoare. Legăturile de proteine și legăturile de keratină pot fi deteriorate de-a lungul timpul ca urmare la expuneri repetate la radiații UV.
  • Carențe nutriționale. Există o medie de 100.000 de fire de păr în partea superioară a capului care cresc cu o rată de 0,3-0,4 mm pe zi. Acest proces necesită multă energie și nutrienți adecvați. Nutriția joacă un rol esențial în menținerea sănătății părului. O dieta echilibrată de proteine, vitamine și minerale este o modalitate bună de a obține nutrienții necesari pentru un păr sănătos. Cu toate acestea, dacă există un dezechilibru nutrițional sau o oarecare deficiență, are loc o deteriorare progresivă a părului. Deși există numeroase vitamine și minerale care pot contribui la menținerea integrității părului, zincul, fierul și proteinele se numără printre cele mai influente.

Cum pot fi prevenite și tratate vârfurile despicate?

În afară de tunderea capetelor despicate, există și alte soluții care pot ajuta la menținerea și păstrarea sănătății părului fără a compromite lungimea sa. De exemplu, uleiul joacă un rol important în protejarea părului împotriva deteriorării. Acestea funcționează prin umplerea spațiului dintre celulele cuticulare care se suprapun. Prin umare, se previne pătrunderea substanțelor agresive care pot deteriora părul. De asemenea, uleiurile maschează aspectul vârfurilor despicate și îmbunătățesc strălucirea naturală a părului. Folosind ulei pe părul umed, limităm întinderea suplimentară a prului și reducem astfel daunele ireversibile.

Există multe uleiuri care pot fi folosite în acest scop, cum ar fi uleiul de argan, uleiul de avocado, uleiul de măsline, uleiul de jojoba, uleiul de cocos și aproape orice alt tip de ulei. Deosebit de eficiente sunt cristalele lichide pentru păr cu semințe de in și cristalele lichide cu ulei de argan de la Retinol Complex. Este vorba despre cristale lichide îmbogățile cu ulei de argan și semințe de in care penetrează firul de păr, îi oferă nutriția necesară, ușurează pieptănarea și disciplinează vârfurile despicate.

Pe lângă folosirea unor astfel de produse profesionale pentur păr, este indicat să identificați și să evitați factorii care cauzează despicarea vârfurilor, să evitați periajul excesiv, să limitați excesul de căldură aplicat părului, să reduceți frecvența tratamentelor chimice pentru păr, să respectați un regim alimentar echilibrat și să evitați expunerea la radiațiile soarelui.


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*