Stresul poate cauza căderea părului?

De cele mai multe ori dăm vina pe genetică atunci când începem să suferim de chelie sau observăm o cădere masivă a părului. Deși cea mai frecventă cauză a cheliei este alopecia androgenetică, o afecțiune care provine într-adevăr din rădăcinile și din tendințele noastre genetice, trebuie să conștientizăm că și factorii externi pot contribui la căderea părului. Medicamentele, deteriorarea mecanică – adică îndreptatul părului cu placa, împletitul, cocurile -, precum și deficiențele nutriționale pot contribui la pierderea masivă a părului.

Un alt factor care provoacă căderea părului este stresul. Ba chiar s-ar putea spune că stresul are un impact și mai semnificativ asupra căderii părului decât carențele nutriționale.

Ce mesaj încearcă să ne transmită căderea părului?

Pentru început, este bine de știut că părul nostru este un excelent indicator al stării noastre de sănătate. O nutriție corectă alături de o stare de spirit pozitivă contribuie la un păr frumos, sănătos, mătăsos și ușor de aranjat. Pe de altă parte, negativismul și o stare de rău fizic transformă părul sănătos într-unul deteriorat și lipsit de strălucire, ceea ce ne determină să abuzăm de șampoane, balsamuri și de alte produse de îngrijire a părului care ne pot face mai mult rău decât bine. Cu excepția produselor naturale și organice de îngrijire a părului pe care le găsim pe un megastore farmaceutic online, produsele din magazine destinate îngrijirii părului sunt adesea foarte agresive, agravând și mai mult problema căderii părului.

Părul gras, cu aspect aproape cerat, este, de asemenea, o consecință a stresului, și asta pentru că stresul poate determina ca glandele sebacee să devină hiperactive și să producă prea mult sebum. Mai apoi, dezechilibrul în organism conduce la ceea ce se numește efluviu telogen, o afecțiune care apare în rândul persoanelor care fie au trecut printr-o suferință crâncenă, fie printr-un episod stresant. La rândul lor, dietele drastice pentru pierderea kilogramelor în plus, intervențiile chirurgicale și recuperarea după operație conduc la căderea masivă a părului.

Stresul face ca foliculii de păr să intre într-o pauză de repaus, ceea ce îl determină să înceteze să crească temporar. Pe de altă parte, atunci când căderea masivă a părului este cauzată de stres, putem sta liniștiți că nu vom cheli cu totul și că această afecțiune cu care ne confruntăm acum nu este una permanentă. Efluviul telogen este o afecțiune temporară ca urmare a unor evenimente șocante. Chiar dacă observați că pierdeți șuvițe multe de păr, acestea vor crește în cele din urmă înapoi.

Ce putem face pentru a evita și pentru a combate stresul?

Multe mămici se confruntă cu o cădere substanțială de păr la aproximativ trei luni după naștere, ceea ce este din nou o perioadă stresantă. Modificările hormonale pot contribui, de asemenea, la pierderea temporară a părului, care va reveni la starea normală pe parcursul unui an. Indiferent de circumstanță, este indicat să ne menținem o perspectivă optimistă și să nu accentuăm și mai mult starea de stres. În loc să considerăm pierderea părului ca fiind o problemă, putem considera că asta este modalitatea prin care organismul ne roagă să avem mai multă grijă de noi. Este, așadar, un semn sigur că ar trebui să optăm pentru produse mai naturale de îngrijire a părului și că avem nevoie de mai multă relaxare în viața noastră.

Unele suplimente alimentare care ne vor îndeplini cerințele nutriționale sunt de mare ajutor în perioadele stresante. De asemenea, un exercițiu excelent pentru a elimina stresul constă în respirația conștientă și profundă. În total, este nevoie de un stil de viață cât mai disciplinat pentru a gestiona eficient perioadele stresante și pentru a preveni astfel căderea părului.


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*